Capreae

capriCapreae (Καπρέαι), bergachtig en schilderachtig eilandje voor de zuidelijke toegang tot de Golf van Napels, ca. 5 km van de westpunt van het schiereiland van Sorrento; thans Capri. De totale oppervlakte bedraagt 10,3 km², de hoogste top meet 585 m. Capri was vanaf het paleolithicum bewoond, in de eerste eeuwen vC behoorde het tot het gebied van Napels. Keizer Augustus, die graag op Capri verbleef, verwierf het in 29 vC in eigendom door het te ruilen tegen het noordelijker gelegen Aenaria (Ischia).

villaZijn opvolger Tiberius liet op het eiland twaalf villa's bouwen (Tacitus, Annales 4,67), die vermoedelijk aan de twaalf olympische goden waren toegewijd, en verbleef er de laatste jaren van zijn leven onafgebroken (27-37). Van de Villa Iovis (ca. 90 x 80 m) met de 92 meter lange loggia (foto rechts) en van enkele andere kleinere villa's o.a. die van Damecuta, zijn resten teruggevonden, evenals van enkele als luxueuze salons ingerichte natuurlijke grotten. Er zijn ook resten van een vuurtoren gevonden.

In latere tijd diende Capri als verbanningsoord voor lastige leden van de keizerlijke familie, o.a. voor keizer Commodus' gemalin Crispina en zijn zuster Annia Lucilla.


Lit. C. Hülsen (PRE 3, 1546-1548). L. Rocchetti (EAA 2, 332-334). - A. Maiuri, Capri. Storia e Monumenti (Rome 1956). [Nuchelmans]


Kaart