Aquae

Aquae (letterlijk 'wateren'), romeinse naam van ruim 100 bij mineraal- en/of warmwaterbronnen gelegen plaatsen. Ter onderscheiding werd meestal een genetivus toegevoegd. De belangrijkste plaatsen van deze naam waren:
(1) Aquae Grani of Granni. Deze benaming komt pas voor in een oorkonde van 972 maar is vermoedelijk ook de oude romeinse naam van het huidige Aken. Bij opgravingen in het centrum van Aken zijn resten van een vrij uitgestrekt woongebied aangetroffen, die uit de 1e tot de 4e eeuw dateren. De z.g. Kaiserquelle voedde reeds in de Oudheid twee thermen.


(2) Aquae Mattiacae, castellum en badplaats op de rechteroever van de Rijn, ca. 10 km ten noorden van het op de linker oever gelegen Mogontiacum (Mainz); thans Wiesbaden. Als onderdeel van de Rijngrenslinie reeds ten tijde van keizer Augustus versterkt, was het op het eind van de 1e eeuw nC een stenen castellum. Na de opstand van 69/70, waarin het castellum verwoest werd, werd A. hoofdstad van de civitas Mattiacorum. In 259 werd het opnieuw verwoest en wederom herbouwd. Reeds in de 1e eeuw kreeg A. betekenis als badplaats en behield die totdat, kort na het midden der 4e eeuw, de Alamannen zich van de stad meester maakten.


Kaart

kaart(3) Aquae Sabaudicae, romeinse nederzetting in het gebied van de Allobrogen, 112 km ten oosten van Lugdunum (Lyon), 76 km ten zuiden van Genève; thans Aix-les-Bains. Behalve de resten van antieke thermen getuigen nog een tempel, waarin thans een museum van oudheden is gevestigd, en de z.g. boog van Campanus van het romeinse verleden.



Kaart

(4) Aquae Sextiae in Gallia Narbonensis, de oudste romeinse nederzetting van Gallië, gesticht in 122 vC door de proconsul Gaius Sextius Calvinus 30 km ten noorden van Marseille; thans Aix-en-Provence. Gelegen op een strategisch punt aan de weg van Spanje naar Italië, nam het castellum snel in omvang en betekenis toe. Na de overwinning van Gaius Marius op de Teutonen in 102 vC verkreeg A. het ius Latii, ten tijde van Augustus werd het een colonia, die ongeveer dezelfde uitgestrektheid had als de huidige stad. De opgravingen hebben echter weinig opmerkelijks te voorschijn gebracht: muurresten van het castellum, enkele mozaïeken (in het plaatselijke museum) en sporen van rijke villa's. In de 4e eeuw nC werd A. Sextiae hoofdstad van Narbonensis II en bisschopszetel. Uit die tijd dateert het fraaie baptisterium. Hiernaast een grafurn uit Aquae Sextiae


Lit. M. Clerc, Aquae Sextiae (Aix-en-Provence 1916). F. Benoit, Recherches archéologiques dans la région d'Aix (Gallia 12, 1954, 285-300).


Kaart

bad(5) Aquae Sulis, romeinse badplaats in het engelse graafschap Somerset, ca. 170 km ten westen van Londen; thans Bath. De warmwaterbronnen genoten van de le tot de 5e eeuw bekendheid tot op het vasteland. [Nuchelmans]


Kaart

(6) Aurelia Aquensis, in de 1e eeuw nC. belangrijk geworden badplaats aan noordwestelijke voet van het Zwarte Woud; thans Baden-Baden. Thermen zijn gevonden in de buurt van warme bronnen. In de tijd van Caracalla (213 nC) zijn deze gerestaureerd. Er is blijkens inscripties een heiligdom ter ere van de bron geweest.


Kaart